Aktivne počitnice na obali z družino – 2. vikend
Pot nas je ponovno zanesla na slovensko obalo, kjer smo se tokrat z družino nastanili v hotelu Apollo. Gre za družinam prijazen hotel, obdan z borovci, ki ustvarjajo prijeten senčni ambient. Nahaja se le nekaj korakov od Portoroške promenade in tvori mozaik šestih LifeClass hotelov, ki se nahajajo v Portorožu. Hotel je s hodnikom povezan tudi s Termami Portorož, tako da se lahko kar iz svoje sobe v kopalnem plašču sprehodite do bazenskega kompleksa. Več vrst bazenov z ogrevano morsko vodo ponudi sprostitev za odrasle, del bazena z zelo nizko vodo pa je primeren tudi za male otroke. V termah ponujajo tudi druga doživetja kot so savne, masaže, fitness ter medicinske ter kozmetične programe. Naslednjič bomo vsekakor preizkusili tudi Wellness razvajanje za otroke.
V okolici skupine hotelov LifeClass se lahko prepustite zanimivim kulinaričnim doživetjem kar v 11 restavracijah in barih. Mi smo za večerjo izbrali Istrian bistro & Tapas bar, ki te s svojimi barvitimi grižljaji lokalnih pridelovalcev popelje v moderno istrsko kulinariko. Prav tako v sklopu vseh njihovih hotelov ponujajo privatno in lepo urejeno hotelsko plažo Meduza, kjer so vsi gostje deležni brezplačnega vstopa. Na sami plaži je tudi restavracija Meduza in pa Spuntin za hitre prigrizke z lokalnim pridihom. Tam vam lahko pripravijo tudi piknik košarico.
Uživate lahko torej v vseh ugodnostih, ki jih ponuja sam LifeClass kompleks. Za vse tiste, ki si želite bolj aktivnega raziskovanja obale pa imam v nadaljevanju še nekaj krasnih predlogov.
Restavracija Rizibizi
Kulinarika je zelo pomembna komponenta najinih potovanj ter izletov in marsikdaj sem slišala, da je v Portorožu težko najti dobro, drugačno, dodelano kulinarično ponudbo. No, z Urbanom sva preizkusila že kar nekaj odličnih in med njimi je zagotovo tudi restavracija Rizibizi. Nahaja se malo nad Portorožem, ravno toliko, da ponudi čudovit razgled na Piranski zaliv, Sečoveljske soline in ribogojnico Fonda. Tradicionalno z modernim stilom urejen ambient ti že v trenutku pove, da bo to eno zanimivo kulinarično potovanje. In res je bilo, 4-hodni meni je bil prava harmonija v smislu okusov in dodelane vizuale čisto vsakega krožnika posebej. Pravo doživetje, ki bi ga priporočala vsem, ki ste hedonisti po duši. Priporočam, da v naprej naredite rezervacijo, da si zagotovite prve mize na terasi ob ograji in z razgledom.
Obisk kmetije Medljan
Po hotelskem zajtrku smo se namesto na plažo raje odpravili na kmetijo Medljan. Z booking oceno 9,4 ponujajo mir in sprostitev v naravi, ki sta v tem stresnem svetu še kako potrebna. Kmetijo vodi družina Kodarin, kjer so resnično vpeti vsi člani. Sin Marko se je odločil in preusmeril klasično kmetijo v vzrejo konj ter se izobrazil za inštruktorja jahanja. Tako kmetija ponuja šolo jahanja, terensko jahanje in tudi vodene kolesarske izlete v zaledju slovenske Istre. Ponudijo tudi pravo domačo kuhinjo s tipičnimi istrskimi jedmi po recepturi njihove pranone, ki jo postrežejo v družbi lokalnih vin in drugih domačih pijač. Dante in Evan sta uživala ob domačem hruškovem soku, zelo všeč pa jima je bila predstavitev živali, dreves in rastlin na kmetiji Medljan, ki jo je opravila sama lastnica. Noro lepo in drugačno doživetje, ki predstavlja pobeg od ponorelega sveta in te razvaja v objemu vsega kar narava ponuja.
Sobotno popoldne smo izkoristili za kopanje v Termah Portorož, kjer sta Dante in Evan neizmerno uživala.
Istrian Tapas
Ker so pri nas doma večerje vedno lahke in zdrave, smo se z družino samo spustili po stopnicah Hotela Apollo in že smo bili na Portoroški promenadi, kjer se nahaja tudi popolnoma nov Istrian bistro & Tapas bar. Sodi v sklop LifeClassa in je idealna izbira za zdrav in lahek obrok. Jedi pripravljene na moderen način, katerih osnova so sestavine lokalnih pridelovalcev. Pestra izbira istrskih tapasov oz. hitrih prigrizkov, ki navduši še tako zahtevne okuse. Cene zares sprejemljive in zelo zanimiva kulinarična izkušnja. Priporočam!
Nedeljsko jutro smo preživeli na plaži Meduza, ki je zasebna plaža vseh LifeClass Portorož hotelov. Izjemno lepo urejena predstavlja eno iz najbolj ekskluzivnih plaž na Jadranu. Odlična lokacija in vrhunska ponudba storitev nudi vso udobje, ki ga potrebuješ na plaži. Dante in Evan sta si najbolj zapomnila plažo po odličnem sladoledu.
Po 12. uri smo se odpravili proti domu ampak ker je bil tako lep dan in nam še kar ni bilo za domov, smo se odločili da prisluhnemo nasvetu in obiščemo vasico Padna. Po prihodu v slikovito Istrsko vasico smo se najprej odločili, da se odpravimo na kosilo. Na osnovi priporočil smo zavili v restavracijo Gold Istra. To je vsekakor raj za vse ljubitelje tartufov, med katere se umeščam tudi sama. Takoj ko smo prišli me je očarala tradicionalna istrska arhitektura, košata drevesa, nasadi sivke in dih jemajoč pogled na dolino Dragonje.
Restavracijo je pred letom dni prevzel poznavalec in ljubitelj tartufov Tomi Ugrin. Izjemno preprost in predan svojemu poklicu je z veseljem delil z mano informacije o tem mističnem črnem diamantu, kot mu radi pravijo. Gre za izjemno kompleksno temo, ki jo dobro poznajo le tisti ki se s tem dnevno ukvarjajo. Kot laik že vem da obstajata dve sorti – bela in črna, znotraj obeh pa se nahaja še mnogo podvrst. V večini jih iščejo izurjeni psi, telo te gomoljke pa sega nekaj centimetrov pod zemljo. Cena tartufov varira kot delnice na borzi in ravno zato je potrebno trg tartufov spremljati redno, vsak dan. Imajo bogato zgodovino, ki sega že 1600 let pred našim štetjem, navdihoval pa je Shakespeare in postal znan po objavi Molierove komedije Tartuffe. Oboževala sta jih tudi Mozart in Rossini. Znani so kot naravni afrodiziak, saj vsebujejo nekoliko substance, ki kaže tovrstno stimulacijo. Kroži pa tudi mnenje, da je v njem snov, podobna testosteronu, ki ga ima divji prašič v času parjenja. Samica ta vonj zavoha, kar jo razneži. Bojda je iznajdljiva cesarica Josegina zvečer Napoleonu postregla solato s tartufi in tako malega cesarja spremenila v velikega tudi ponoči. 🙂
Še veliko bi lahko napisala o tartufih, ki so res moja velika ljubezen in strast ampak o vsem lahko tudi sami povprašate predano osebje v restavraciji Gold Istra. V sklopu odlične kulinarike, ki je v večini prepletena s tartufi, nudijo tukaj tudi prave Truffle Hunter organizirane odprave, prav tako pa ponujajo tudi nastanitve v njihovih apartmajih. Imajo tudi moderno opremljen showroom, kjer lahko kupite njihove izdelke iz tartufov. Tam najdete tartufate, sire s tartufi, olja in izbrana vina lokalnih ponudnikov. Po ogledu njihove pestre ponudbe in razlage o tartufih je prišla hrana in navdušena sem bila nad ogromnimi tartufi, ki so jih pred mano strgali na domače testenine. Okus je bil nekaj drugega, kot smo navajeni v klasičnih restavracijah. Domači pljukanci so se kar topili v ustih in v kombinaciji z bogatim okusom tartufov so v ustih ustvarili popolno harmonijo okusov. To je pašta kjer ne vprašaš, ali lahko dobiš še malo parmezana, saj resnično ne potrebuješ izboljševalcev okusa. Za sladico sem seveda nadaljevala zgodbo in si tako privoščila panacotto s tartufi. To enostavno moraš jesti, ko si pri njih. Noro.
Popolnoma navdušeni v kulinaričnem smislu smo se podali na krajši sprehod po slikoviti vasici Padna. Tukaj gre resnično za butični turizem, saj bi masovni lahko pokvaril izgled te istrske vasice. Strnjene istrske hišice grajene iz tradicionalnega istrskega kamna so noro fotogenične in romantične. Vsekakor pa priporočam da obiščete tudi cerkev sv. Blaža in spočijete oči ob čudovitem razgledu na dolino. V primeru, da bi želeli izvedeti še več informacij, se lahko vsak dan oglasite v TIC Padna, kjer vam bo prijazno osebje podalo še več izhodišč kaj početi v Padni.
S tem smo zaključili svoje vikend raziskovanje Portoroža in Pirana in ugotovili, da ponujata več kot le promenado in sprehajanje ob obali. Slovensko primorje bo za nas ostala večna priljubljena vikend destinacija, le da bomo odslej nanjo gledali s širše perspektive in se zagotovo prihodnjič podali še na kakšno neraziskano pot.
Pusti komentar
Vaša e-pošta je z mano varna!